dilluns, 11 de gener de 2016

EL SECRET DE LA MIRADA MÉS CAMALEÒNICA


Cap estrella de rock té una mirada més hipnòtica que David Bowie. Només el camaleònic Bowie podria tenir un ull de cada color, oi? Doncs, sense cap intenció de decebre, els seus dos ulls són blaus.
Els seus iris són del mateix color, però una de les seves pupil·les estava permanentment dilatada per culpa d'un cop de puny.

El 1962 quan tots dos tenien 15 anys, l'artista George Underwood li va donar un cop de puny a l'ull al seu amic i company de classe David Bowie durant una baralla per una noia. Underwood portava un anell al dit i el cop va ser tal que el futur cantant va haver d'operar-se diverses vegades, quedant amb una pupil·la dilatada permanentment. Per aquest motiu i depenent de la llum, ha donat la sensació que Bowie tingués un ull més fosc que l'altre, encara que els dos iris eren del mateix color.

Per tant, no es tracta d'un exemple de heterocromia, com s'ha dit en alguna ocasió, sinó de anisocoria (asimetria en les pupil·les). Però sí que hi ha casos de gent que té els ulls de diferent to. La heterocromia es dóna quan hi ha diferència entre la melanina dels dos ulls. Els ulls marrons són rics en melanina mentre que els blaus en tenen molt poca.

Hi ha la heterocromia completa, quan cada ull és d'un color diferent, cosa que veiem també en gats i algunes races de gossos, com els huskies. L'anomenada heterocromia parcial es dóna quan cada iris presenta dos colors diferents.

Alguns famosos amb heterocromia són Mila Kunis i Demi Moore, que tenen un ull verd i un altre avellana, a més de l'actriu Kate Bosworth, que té un ull blau i un altre amb zones de color avellana. També Christopher Walken i Kiefer Sutherland, tenen els ulls blaus amb zones verdes, i Simon Pegg, té ulls blaus amb taques marrons.

En general, la heterocromía és hereditària, però també pot ser conseqüència d'un cop o d'alguna malaltia i el seu posterior tractament.


David Bowie i Underwood van seguir sent amics. En un vídeo de 2012 Underwood comenta l'incident: "A mesura que el temps passava i la gent quedava intrigada per això, David em va dir: 'Crec que en realitat em vas fer un favor, George', així que ara no em sento tan malament".

Des de l'Òptica Sisquella et diem fins sempre. Els genis mai moren. La música ens salvarà.