dilluns, 3 de març de 2014

Salut Visual Infantil: Decàleg per a pares 


Una de les claus del desenvolupament del nen és la importància de la seva Salut Visual. Per això és necessari conscienciar els pares de la importància de les revisions visuals des de molt jove, perquè el nen aconsegueixi el desenvolupament intel·lectual i afectiu adequat . L'Òptic-Optometrista i el Pediatre són els professionals d'atenció primària encarregats de detectar els possibles problemes visuals del nen. Però també els pares poden ajudar a descobrir aquestes patologies. Com a guia, aquí us deixem un decàleg senzill, directe i proper:

 
 1 . Estar alerta: Els pares han d'estar atents a qualsevol signe que pugui posar de manifest un problema visual i recórrer a un professional de la visió.

2 . El primer examen visual: Els nens han de tenir el seu primer examen de la visió entre els 6 i els 12 mesos. Aquest examen és important per detectar problemes visuals que podrien impedir la capacitat del nen per aprendre.

3 . Controlar la qualitat de l'aire de la llar: Els sistemes de calefacció i de refrigeració en les llars i escoles creen un aire sec. Seria aconsellable l'ús d'humidificadors portàtils per mantenir la humitat de l'aire. Això ajudaria a prevenir la irritació ocular causada per la sequedat. Si tenim mascotes a casa hauríem mantenir-les allunyades de les zones destinades a seure, com cadires o sofàs.

4 . Tenir sèrum fisiològic a la farmaciola : Si per alguna raó els hi cau o esquitxa una substància perillosa als ulls, hem netejar-los amb sèrum fisiològic (solució salina) durant uns 10 minuts.

5 . Compte amb el tabac : Els pares i adolescents fumadors poden ser més propensos a contraure cataractes, degeneració macular o dany del nervi òptic. A més generen un ambient poc saludable per al sistema visual, especialment el dels nens.

6 . Descansar els ulls de la pantalla de l'ordinador , la tauleta i la televisió : Utilitzar la regla 20-20-20: fixar la vista en algun objecte a 20 metres cada 20 minuts durant 20 segons. Això ajudarà a trencar la tensió constant de centrar la vista en un objecte proper, com llegir o mirar una pantalla d'ordinador. I assegurar-se sempre que hi hagi una distància d'un braç entre el nen i l'objecte en el que fixa la vista.

7 . No permetre que els nens menors de 2 anys vegin la televisió : Un nen menor de 2 anys no hauria de veure la televisió, perquè el seu sistema visual encara no ha madurat prou. A partir d'aquesta edat ja pot fer-ho, però de forma controlada.

8 . Menjar verdures , fruita i peix: Verdures com els espinacs o les cols, fruites com els nabius o les mores, i els aliments rics en omega -3 com les nous o el peix, redueixen la inflamació en els vasos sanguinis de l'ull.

9 . Protecció als ulls: Els ulls també reben l'exposició solar, igual que la pell. És per aixó que és molt important que els nens utilitzin ulleres de sol adequades per a ells. I per descomptat homologades!

10 . Visitar periòdicament al seu Òptic-Optometrista o Oftalmòleg: Com a norma, s’hauria de realitzar un examen visual amb regularitat als nens. Des del punt de vista preventiu, és recomanable fer-ho l'any, als 3 anys, als 6, als 9, als 13 i als 18 anys. I si en qualsevol moment tenim un dubte, és millor consultar amb l'especialista.

Finalment, aquí us deixem un enllaç cap a  la secció d'Optometria Infantil del nostre Web, on trobareu més informació sobre els nostres serveis: http://bit.ly/Ne5QeQ

Fonts: Fundación Salud Visual y Desarrollo Optométrico y Audiológico (FUNSAVI) i la Sociedad Española de Pediatría social (SEPS).